Ympärikkö, Seiskarin naisen kansallispuvun hame

Kirjoitettu | 30.09.2016 | Kommentit poissa käytöstä

hame
Noin viikko sitten vietettiin Suomen käsityön museossa kansallispuvun syntymäpäivää. Syksyiseen juhlintaa liittyen kokoelmanostona esitellään tässä kuussa ”ympärikkö”, Seiskarin naisen kansallispuvun hame.

Seiskarin naisen kansallispuku on yksi Suomen kansallispukukeskuksen esinekokoelmaan kuuluvasta mallipukukokoelman puvuista. Mallipukukokoelma on Suomen Kansallispukuneuvoston työn tuloksena syntynyt kokonaisuus, joka on tullut kansallispukukeskuksen esinekokoelmiin lahjoituksena Suomen Kansallispukujen Ystävät ry:ltä. Mallipukukokoelmassa on tällä hetkellä vähän yli 100 pukua.

Kansallispuvun tarkistamisen tai uuden puvun kokoamisen mallipuvuksi Suomen kansallispukuneuvosto tekee aina yhdessä tilaajatahon kanssa. Seiskarin naisen kansallispuvussa pukutarkistuksen tilaajana on Seiskari-seura ry ja pukutarkistus on valmistunut vuonna 1989. Seiskari-seura ry toimii seiskarilaisten, heidän jälkeläistensä ja muiden ulkosaarelaisuudesta kiinnostuneiden yhdyssiteenä, järjestää saaren elämäntavasta ja historiasta kertovia seminaareja sekä tallentaa saarelaista perinnettä ja tuottaa siitä kertovaa materiaalia. Suomenlahden ulkosaarilla on perukirjatietojen mukaan ollut rikas pukuperinne ja runsaasti varallisuutta. Seiskarin saaren sijainti Suomenlahdella, Suomen ja Viron välissä, näkyy erityisesti nauhojen, nyplättyjen pitsien ja ylispaidan malleissa. Pukuun liittyvää esikuva-aineistoa oli runsaasti Kansallismuseon kokoelmissa sekä Seiskari-seura ry:n ja yksityisten seiskarilaisten omistuksessa. Seiskarin naisen kansallispuku julkaistiin ensi kerran professori U. T. Sireliuksen suunnittelemana vuonna 1921. Pukua täydennettiin tarkistuksen yhteydessä esiliinalla, sarkaviitalla, vironvyöllä, hunnulla sykeröineen, hankkipaidalla ja toisella ylispaidalla. Puku esiteltiin yleisölle Seiskari-seuran järjestämässä kotiseutujuhlassa Helsingin Karjalatalossa toukokuun alussa 1989. Mallipuvun kansallispukuneuvostolle on valmistanut kansallispukuompelija Sirkka Rissanen. Seiskari-seura ry:n mallipuvun on valmistanut Outi Nikunen.

Hame, eli seiskarilaisittain ympärikkö, on valmistettu kahdesta kangaskappaleesta esikuvansa mukaisesti. Kauniina yksityiskohtana erottuva poikkiraitainen kangaskaitale on ommeltu hameen yläosaan siksi, ettei kudotun kankaan leveys ei ole aikoinaan riittänyt hameen pituudeksi. Tämä yksityiskohta on säilytetty myös kansallispuvun tarkistetussa mallipuvussa. Hamekangas on käsinkudottua, ripsimäistä palttinasidosta ja hame on valmistettu käsinompelemalla. Hameessa on leveä, värikäs, kolmesta erilaisesta raitaryhmästä muodostuva pystyraidoitus ja sen helmaa reunustaa tummansinisestä villalangasta käsinpalmikoitu nauha. Hameen vyötäröllä on kiinnittimenä kaksi pellavalangasta käsinpalmikoitua nauhaa ja käsinommeltua lankasilmua. Hame on vyötäröltä runsaasti laskostettu ja levenee alaspäin.

Tähän ympärikköön ja muihin kauniisiin kansallispukuihin voit tutustua ensi kesänä Suomen käsityön museoon tulevassa, Suomi 100 vuotta – juhlanäyttelyssämme.

Sari Perhonen-Pirttiniemi
tp. amanuenssi

6 henkilöä tykkää

Kommentit

Comments are closed.