Voimaa muistelusta

Kirjoitettu | 25.01.2012 | Kommentit poissa käytöstä

Kulttuurin tervehdyttävästä voimasta ja terveysvaikutuksista on runsaasti näyttöä ja tutkittua tietoa. Vapaaehtoisten ja muiden lähimmäisistä huolehtivien tueksi Suomen käsityön museo on tuottanut lainattavia muistelusalkkuja ikääntyville. Syksyllä 2011 valmistunut salkku sopii mielenterveyden tueksi kaikenikäisille ja se on nyt tammikuussa 2012 testauskäytössä.

Muistojeni ryijy -nostalgiasalkku on kiertänyt jo monta vuotta ympäri Suomea. Salkku herättää muistoja rakkaista ryijyistä, ryijyjen valmistamisesta ja käsitöiden tekemisestä.

Keväällä 2011 valmistunut lainattava muistelusalkku kertoo kansakouluajoista. Vanhaan pulpettiin ja kapsäkkiin on koottu esineitä kouluajoilta: aapinen, kirjoitusvihko, helmitaulu, kirjailtu vohvelikangas, sininen voimistelupuku… Tavaroista tulee mieleen niin aamuhartaus, lukutunti, laskentotunti kuin kotimatkakin. Esineistä kumpuaa koskettavia muistoja ja tunteita. Salkun esineitä saa kosketella ja tutkia aistein. Salkku on matalan kynnyksen työkalu mielen hyvinvointiin ja sen sisällöstä on kenen tahansa helppo virittää keskustelua kansakouluajoista. Salkut ovat saaneet hyvää palautetta ja varausten perusteella niille on myös kysyntää.

Museoissa on muisti, sanotaan. Muisteleminen on hyvin virkistävää, se herättää tunteita, ehkä jo unohdettujakin, ja herättelee näin aivojen eri osien välillä olevia yhteyksiä. Salkkujen muodossa muistoja tai uusia ajatuksia voi viritellä itselle tutussa ympäristössä. Museopalvelut voivat tulla myös sinne missä ihmiset ovat.

Raija Manninen ja Laura Korhonen

2 henkilöä tykkää

Kommentit

Comments are closed.