Tutkimusta Virkki-kokoelman parissa

Kirjoitettu | 14.12.2011 | Kommentit poissa käytöstä

Virkki Käsityömuseon esinekokoelma muutti Helsingistä Jyväskylään Suomen käsityön museoon loppuvuodesta 2010. Jokaisella viidellä Helsingin käyntikerralla Jyväskylään palasi esineellisellä kulttuuriperinnöllä täyteen lastattu pakettiauto sekä muuttomiehet ja –naiset, joita kukin muuttokerta vaati mukaan kolme.  Varsinaista muuttoa edelsi luonnollisesti paljon valmisteluja. Käsityöneuvos Tyyne-Kerttu Virkin keräämän kokoelman lahjoitus oli tapahtunut aiemmin 2010, http://www.craftmuseum.fi/tiedotteet/11_virkki.htm

Monipuolinen käsityötuotteiden kokoelma

Nykyään noin 3000 esinettä käsittävät kokoelmat koostuvat pääosin suomalaisista käsitöistä, mutta sisältävät myös itäkarjalaisia, virolaisia ja esineitä eri puolilta maailmaa. Ajallisesti kokoelmat sijoittuvat pääasiassa 1900-luvun alusta nykypäivään pääpainon ollessa sota-ajassa ja sen jälkeisessä jälleenrakentamisen ajassa.

Vuoden aikana kokoelmaa on luetteloitu ja työ on työllistänyt kolme ihmistä. Kokoelmaesineiden tietojen täydentäminen vaatii paljon vielä selvitystyötä sekä kirjastojen ja arkistojen penkomista. Luetteloinnin yhteydessä konservaattori on tarkastanut jokaisen esineen kunnon. Itse olen työssäni keskittynyt lähinnä ns. kovien esineiden luettelointiin. Virkki-kokoelman tekstiilit ovat olleet pääsääntöisesti kahden muun Virkki-luetteloijan – tp. amanuenssien Anne Immosen ja Reija Teerimäen  – vastuulla.

Osa kokoelman esineistä liittyy Tyyne-Kerttu Virkin työuraan, kuten Aunuksen työtuvalla jatkosodan aikana valmistetut olkityöt, Omin Käsin-lehden kautta kertynyt esineistö ja Vokki Oy:lle suunnitellut ja valmistetut sekä yrityksessä myynnissä olleet esineet.  Omin Käsin-lehteen ja Vokki Oy:hyn liittyvien esineiden yhteydessä vilahtelee paljon enemmän tai vähemmän tuttuja nimiä kuten Kaj Franck, Eila Munkki, Kaj Nuorivaara ja Raija Rauanheimo-Kojonen, Helena Tynell, Juho Uschanoff. Edellä mainituista Juho Uschanoffin keramiikkatyöt edustavat Virkille läheistä karjalaisuutta. Muut taas ovat esimerkkejä sodan jälkeisestä muotoilusta sekä käsi- ja taideteollisuudesta.  

Matkamuistoja ja käsityömuotoilua 

Tyyne-Kerttu Virkin elämän ja työuran lisäksi esineistö kertoo aikakauden murroksesta. Sodan ja jälleenrakennuksen jälkeen ulkomaanmatkailu yleistyi. Tämä näkyy kokoelmassa Virkin itsensä hankkimien ja hänen ystäviensä lahjoittamien lukuisten matkamuistojen muodossa. Matkamuistot ja käsityöläisyys oli myös aihe, johon myös toistuvasti palattiin Omin käsin-lehdessä Tyyne-Kertun päätoimittajakaudella, mikä myös auttaa ymmärtämään kokoelmaan kuuluvien matkamuistojen merkitystä. Juuri työnsä puolesta Tyyne-Kerttu Virkki pääsi osallistumaan mm. useille Aikakauslehtien toimittajain liiton järjestämille opintomatkoille, joilta kertyneitä muistoja kokoelma sisältää runsaasti.

Kotimaisten tai eurooppalaisten esineiden lisäksi niitä on kertynyt kokoelmaan maailman lähes joka kolkalta. On Tyyne-Kerttu Virkin matkoiltaan tuomia esineitä, kuten keramiikkaa ja hopeaa Meksikosta, kansallispukunukkeja Virosta tai koriste-esineitä Lähi-idästä. Erityisesti kokoelmassa näkyy Virkin läheinen suhde Viroon mm. nahkatöiden ja edellä mainittujen kansallispukunukkejen kautta. Henkilökohtaisimman kuvan Virkin Viro- suhteesta antaa Eduard Taskan (tai hänen nahkatyöpajansa) valmistama nahkainen kirjan irtokansi, joka on omistettu ”Armasale Tyyne-Kerttu Virkkile”. Kansi on annettu Virkille todennäköisesti läksiäislahjana Kehtnan kotitalouskorkeakoulusta, jossa hän toimi opettajana 1934–1936. Kokoelman kansainvälisyyttä lisäävät Tyyne-Kerttu Virkin ja Virkki käsityömuseon lukuisat ystävät, jotka ovat kartuttaneet kokoelmaa lahjoituksillaan. Kaukaisemman ulottuvuuden kokoelmaan tuovat vaikkapa muutamat Etelä-Afrikasta kotoisin olevat nuket, joita Virkin sinne muuttaneet ystävät ovat lahjoittaneet.

Kokoelma sisältää paljon pieniä esineiden, materiaalien tai valmistustapojen muodostamia kokonaisuuksia savikukoista Tyyne-Kerttu Virkille myönnettyihin ansiomerkkeihin, patalapuista matkamuistoihin tai keramiikasta olkitöihin, vain muutamia mainitakseni. Kokonaisuutena esinekokoelma on siis varsin runsas ja monipuolinen koskettaen käsiteollisuuden, käsityön ja muotoilun eri aloja.

Jussi Mäkinen, tp. amanuenssi 

1 henkilö tykkää

Kommentit

Comments are closed.