Jyväskylän kaupunki » Asuntomessut Jyväskylässä 2014 » Äijälänrannan historiikki valmistui – tutustu Jyväskylän tulevan asuntomessualueen vaiheisiin!

Äijälänrannan historiikki valmistui – tutustu Jyväskylän tulevan asuntomessualueen vaiheisiin!

Kirjoitettu | 24.05.2012 | Kommentit poissa käytöstä

Jyväsjärven itäpäässä, Lutakon vastarannalla sijaitsevan Äijälänrannan historia on koottu yksiin kansiin. Äijälänrannan alue on mielenkiintoinen paitsi historiansa, myös tulevaisuutensa kannalta: alue toimii vuoden 2014 valtakunnallisten Asuntomessujen näyttämönä.

– Äijälänrannan historiaa haluttiin selvittää tulevia Asuntomessuja varten, mutta myös alueen asukkaita ajatellen. Asuinpaikan vaiheiden tuntemus vahvistaa omalta osaltaan alueen identiteettiä, kertoo Asuntomessut Jyväskylässä 2014 –tapahtuman projektipäällikkö Anu Hakala Jyväskylän kaupungilta. 

Hedelmällistä puutarha- ja maanviljelysaluetta 

Äijälänrannan historiikista ilmenee, että alueen historia maanviljelysseutuna ulottuu 1500-luvun tietämille.  Vuonna 1802 isojaon päättyessä alueella oli kolme merkittävää maatilaa: Rauhaniemi, Rauhalahti ja Äijälän pappila. Tilojen maat ulottuivat laajalle alueelle, myös Jyväsjärven toiselle puolen. Asutus Äijälänsalmen läheisyydessä muodosti tiiviin, agraarisen yhteisön. 

Äijälänrannan asuntomessualueen välittömässä läheisyydessä sijaitseva Rauhaniemen 1800-luvulla rakennettu talo piharakennuksineen muodostaa maakunnallisesti arvokkaan rakennetun ympäristön. Hieman kauemmaksi jäävä Rauhalahden tilan päärakennus on Jyväskylän vanhimpia edelleen asuinkäytössä olevia rakennuksia. Jyväskylän kappeliseurakunnan ensimmäinen pappila perustettiin vuonna 1789 Äijälän kantatilasta lohkaistulle tilalle Äijälänjoen rantaan. Pappila toimi tilalla vuoteen 1875 saakka. Sittemmin sen paikalla on ollut Kumpulan huvila, jossa asui muun muassa taiteilija Carl Bengts. Varhaismodernistiemme kärkikaartiin lukeutuva Bengts tallensi Äijälänjoen ympäristöä moniin maalauksiinsa.  

1900-luvun alkupuoliskolla Äijälänrannan tienoille syntyi kauppapuutarhakeskittymä: Kallioharjun puutarha perustettiin lähelle Rauhalahtea vuonna 1927, Rauhalahden puutarha aloitti toimintansa seuraavana vuonna ja Osuusliike Keskimaan puutarha Väinölän puolella 1940-luvun alussa. Näistä Rauhalahden puutarha jatkaa edelleen toimintaansa Puutarhakeskus Viherlandiana. Keskimaan puutarhan paikalla toimii tätä nykyä Äijälän vammaisten tuki ry:n ylläpitämä Äijälän puutarha. Alueelle oli sijoitettu myös Jyväskylän kaupungin taimisto, joka toimi Rauhaniemen tilalla 1940-luvulta 1990-luvulle. 

Veden läheisyys on leimannut Äijälänrantaa kautta aikojen. Hedelmälliset rannat ovat paitsi tarjonneet erinomaista maanviljelysmaata, myös synnyttäneet kukoistavia kotipuutarhoja pienempien talojen pihoille. Kalastus on ollut tärkeä elinkeino sekä alueen maanviljelijöille että muille asukkaille. Äijälänsalmi on toiminut tärkeänä vesireittinä, porttina Jyväskylään. Salmen kautta ovat ajan saatossa kulkeneet niin purjelaivat, hinaajat ja höyrylaivat kuin modernit vapaa-ajanveneetkin. Äijälänsalmella on ollut myös maisemallinen merkitys. Se on tallennettu mm. moniin postikortteihin ja maalauksiin. Jyväsjärven rannalla, Rauhalahden pohjukassa toimi 1950-luvulta 1980-luvulle myös tunnettu Koivurannan tanssilava, joka aikanaan oli Suomen suurin.

 Historiajulkaisun kirjoittaja ja myyntipaikat 

Äijälänrannan historia -julkaisun on kirjoittanut Tiina Martin (ent. Koskimies). Martin on tietokirjailija, freelance-toimittaja, filosofian maisteri (etnologi) ja puutarhuri, joka on muiden töidensä ohella kirjoittanut paljon muun muassa paikallishistoriaa käsitteleviä lehtijuttuja. Julkaisua saa ostaa Viherlandiasta (Kammintie 6) ja Keski-Suomen museosta 6 euron hintaan.  

Lisätietoja Äijälänrannan historiasta: toimittaja, FM Tiina Martin p. (050) 378 1747, tiina.martin[at]sananlento.fi, www.sananlento.fi

 Lisätietoja asuntomessujen yleisistä asioista:

– Asuntomessut Jyväskylässä 2014 -projektipäällikkö Anu Hakala, p. (014) 266 8235, anu.hakala[at]jkl.fi

www.asuntomessut.fi/jyvaskyla ja www.jyvaskyla.fi/asuntomessut

 

3 tykkää tästä.

Keskustelu